2012. október 6., szombat

A XXI. SZÁZAD FORRADALMI EDZÉSMÓDSZERE - SPEEDFITNESS


Az elektromos izom-stimuláció kedvező hatásai az emberi szervezetre

Szerző: Négyesi János

A XXI. század felgyorsult világában az élet minden területén helyt kell állnunk. Legyen szó családról, munkáról, barátokról vagy csak az egyszerű hétköznapokról, nap mint nap a legjobb formánkat kell hoznunk ahhoz, hogy megfeleljünk korunk társadalmi elvárásainak – és természetesen önmagunknak. 
Ha azonban az élet minden területén a maximumot szeretnénk nyújtani, hatékony módszereket kell keresni testi-lelki egyensúlyunk fenntartására. Ennek a problémának a megoldására ad választ a Speedfitness edzésmódszere....


Napjainkban számos edzésmódszert ismerünk, amelyek segítségével képesek vagyunk erőt fejleszteni, izmot építeni vagy testzsírt égetni; az edzéselméleti gyakorlat azonban minimum 6 hétben határozza meg azt az időtartamot, amely után látható eredményekről beszélhetünk. A Speedfitness segítségével ez a változás már heti 2 x 15 perc edzésidő alatt elérhető, egy hónapon belül.

Hogyan működik az EMS edzés?
Az elektromos izom-stimuláció által az egész testet egyszerre ingereljük elektromos impulzusokkal. Az elektromos impulzusok mindegyike azt célozza meg, hogy akciós potenciált (AP) váltson ki a mozgató idegrostokon, amelyeket motoneuronoknak nevezünk. Az AP-ra való válaszként az ingerelt motoneuronok motoros egységeihez tartozó izomrostok egy mozgásos választ hoznak létre, amelyet rángásnak nevezünk. A különböző testrészek egyidejű, magas frekvenciájú (85Hz – másodpercenként 85 db rángás) rángásának következtében olyan intenzív izom-összehúzódásokat érhetünk el, melyeket egyszerű kondicionáló edzés segítségével lehetetlen lenne kivitelezni. Az edzés során az inak és ízületek nincsenek terhelés alatt, így a sérülések kialakulása teljesen kizárt.

A Speedfitness segítségével napokig tartó fokozott kalóriaégetést, csökkenő testtömeget, a test cellulit mértékének javulását, jobb közérzetet, egyes funkcionális fájdalmak csökkenését, továbbá állóképességüknek-, és erőnlétüknek növekedését tudhatjuk magunkénak, mialatt vitalitásunk fokozódása tapasztalható.


 A Speedfitness felhasználási lehetőségei, hatásai

1. Megelőzés és regenerálás
Egyes speciális masszázs programokhoz hasonlóan, a Speedfitness cellulit programja az ún. „narancsbőr” kialakulásáért felelős fölösleges zsírsejtek elszállításával és a nyirokkeringés javításával gyorsan karcsúsít és széppé teszi a bőrt.
A cellulit kezelésnél alkalmazott 8 Hz prevenciós és regeneráló hatással is bír a különböző szervrendszerekre kifejtett jótékony hatásai által. Az ennél a programnál használt stimuláció hatására csökken az izomtónus, fokozódik a véráramlás, felgyorsul a tejsav elszállítás és oxigénszállítás is – ezáltal fájdalomcsillapító és fokozott regeneráló hatást elérve. Továbbá felkészít a fokozottan intenzív edzésre anélkül, hogy  sérüléstől kellene tartani.

1.1 Izomtónus csökkentés a cellulit program segítségével
Az emberi test izomrostjait 80%-ban alkotó kontraktilis miofibrillumok aktin- és miozin-filamentumokból állnak. Az aktin-filamentumok hexagonálisan helyezkednek el a vastagabb miozin-filamentumok körül. Az aktin-filamentumokat az úgynevezett Z-csíkok határolják el egymástól, ezzel elhatárolva egymástól az izom egységnyi alkotórészeit, a szarkomereket.  A miofibrilliumban szarkomerek sokasága kapcsolódik sorban egymáshoz, ezzel kialakítva a „harántcsíkoltságot”. Nyugalmi állapotban az aktin-filamentumok a miozin-filamentumok között helyezkednek el. Huyley 1957-es ún. „sliding mechanizmus” elmélete szerint az izomrost kontrakciója esetén az aktin-filamentumok becsúsznak a miozinok közé, ezáltal a szarkomerek megrövidülnek.

Mindennapi tevékenységeink során izmainkat folyamatos terhelésnek tesszük ki, akármit is csináljunk. Mindössze egyszerű állás vagy ülés során is rengeteg izomcsoportunk dolgozik a gravitáció ellenében, ezeket anti-gravitációs izmoknak hívjuk. Magától értetődő, hogy az elvégzett munka minőségének és mennyiségének függvényében izmaink hatványozottan magasabb terhelésnek vannak kitéve. A korábban leírtak alapján ezt úgy is lefordíthatjuk, hogy a szarkomerek folyamatosan egyre rövidebbek lesznek, és amennyiben nem nyújtjuk őket megfelelően, úgy a rövidülés hatására az izom nem képes hatékony munkát végezni, az izomtónus megemelkedik.

A cellulit kezelés alacsony frekvenciája (8Hz), továbbá az aktív- és pihenő szakasz aránya a kezelés során éppen optimális arra, hogy segítségével az izomtónus csökkentését érjük el. Ez az élettani mechanizmus tökéletesen megegyezik a masszázs által kifejtett hatás mechanizmusával.

1.2 Véráramlás fokozása – gyorsabb tejsavelszállítás a cellulit program segítségével
A szív és az agy relatív vérellátása állandó. Terhelés alatt a keringés felgyorsul, több vér folyik a szívbe, ezáltal a perctérfogata megemelkedik. A vázizom perctérfogata terhelés alatt fokozódik, ami úgy valósulhat meg, hogy terhelés alatt a vese, a máj és a belek vérellátása csökken.

Konvencionális edzések során a terhelés anaerob körülmények között megy végbe. Ez azt jelenti, hogy a magas intenzitás (a pulzus az aerob küszöb fölé emelkedik) következtében a szervezetben oxigénadósság jelentkezik. Anaerob terhelés alatt beszélhetünk alaktacid vagy laktacid körülményekről (amely szintén intenzitásfüggő), ez utóbbi során tejsav felszaporodást tapasztalhatunk a vérben. A savasodás a munkavégző-képesség kárára mehet, így egy idő után a mozgásos tevékenység megszüntetésére késztet minket. Itt meg kell jegyeznünk, hogy a tejsav felszaporodás nem negatív válaszként értelmezendő a szervezet részéről. Minél többször tesszük ki magunkat (optimális időközönként) olyan terhelésnek, ahol tejsav felszaporodás tapasztalható, annál inkább fogjuk kitolni az ún. tejsav küszöbünket, amelynek következtében hosszabb ideig leszünk képesek fenntartani az edzésintenzitást. Abszolút egyénre jellemző, hogy ki milyen gyorsan képes a pihenőidőben a regeneráció alatt elszállítani a felgyülemlett tejsavat. Ezt meghatározza a genetika, a kor, a nem és leginkább az edzettségi szint.

A Speedfitness erőnléti edzések során 85 Hz-es intenzitással dolgozik izomzatunk 4 másodpercig, amit 4 másodperces pihenő követ; mindez 15-16 percen keresztül. Ezt az intenzitást egyértelműen anaerob laktacid terhelésnek foghatjuk fel, amely során jelentős mennyiségű tejsav halmozódik fel. Ez indikátora annak, hogy mennyire hatékony edzésmunkát végeztünk; azonban fontos a mielőbbi regeneráció annak érdekében, hogy felkészüljünk a következő edzésre.

A Speedfitness cellulit kezelés során másodpercenként 8 izom összehúzódás megy végbe az izomban, ezáltal arra késztetve a keringési rendszert, hogy maximalizálja a vázizom-rendszerbe eljuttatott vér mennyiségét. A felgyorsult véráramlás következtében a vénás rendszer gyorsabban képes elszállítani a terhelés során felhalmozódott melléktermékeket, így a tejsavat is, ezáltal felgyorsítva a regenerációs folyamatot.


2. Izomfejlesztés 
Ha a stimulációs paramétereket a felhasználó egyéni élettanához igazítjuk, akkor az EMS készülékek segítségével elérhetjük, hogy a központi idegrendszer és a kardio-vaszkuláris (szív-érrendszer) rendszer fáradása nélkül, az inak és ízületek minimális igénybevételével a lehető leghatékonyabb izomfejlesztés történjen.

A motoros egységek összehangolásával az izomrostok 95%-98%-át is képesek vagyunk bekapcsolni, míg természetes körülmények között az izomrostok 70%-75%-a dolgozik csupán. Ez annak köszönhető, hogy még élsportolók esetében sem történik meg a megfelelő ideg-izom koordináció (Négyesi és mtsai. 2009). Tehát a különbség nem abban áll, hogy nagyobb lenne a külső ellenállás, hanem abban, hogy az izomrostjaid magasabb hányadát vagy képes bekapcsolni.

A szinkronizáció akkor maximális, ha az izomrostok bekapcsolódása megfelelő sorrendben történik. Az EMS készülékek segítségével végzett edzésekkel a sportolók képesek izomrostjaik magasabb százalékának bekapcsolására akkor is, ha saját sporttevékenységüket végzik.

3. Fájdalomcsillapítás és rehabilitálás
Az EMS készülékek elektromos impulzusokat hoznak létre. Mint már tudjuk, ezen impulzusok mindegyike azt célozza meg, hogy akciós potenciált (AP) váltson ki a mozgató idegrostokon (motoneuronokon).

Az EMS készülékek különféle stimulációs programok által folyamatosan fejlődnek. Az ezek kifejlesztésére szolgáló tudásanyag azokból a tudományos kutatásokból illetve klinikai tanulmányokból származik, amelyek a rángás időtartamát és a különféle rosttípusok összehúzódási frekvenciáját vizsgálják. Ezen programok mindegyike speciálisan annak az izomtípus teljesítményének fejlesztését célozza meg, amely iránt a felhasználó érdeklődik. Mivel a Speedfitness gépeken megismert "body relax" kezelés egy nagyon alacsony frekvenciával közvetlenül a mozgató idegroston fejti ki a hatását, könnyedén és gyorsan megszünteti a fájdalmat.

Sérülés vagy baleset után gyógytornászok és fizioterapeuták próbálják a sérültet izmai drámai leépülésétől megvédeni, azonban a mozdulatok során kialakult fájdalom következtében ez meglehetősen szűk korlátok közé van szorítva.

Az EMS készülékek segítségével specifikus izomcsoportokat dolgoztatunk azáltal, hogy a motoros egységek összehangolásával az izomrostok 95%-98%-át is képesek vagyunk bekapcsolni, így elkerülhetjük az elgyengülést.


4. Esztétikai célokra történő felhasználás
Az EMS készülék sokoldalúsága és sajátossága következtében mindazok számára megoldást nyújt a módszer, akik szeretnék megőrizni vagy visszanyerni izmaik feszességét és erejét. A programok segítségével helyreállítható és fenntartható a megerősített test, továbbá formás alak és feszes bőrt érhető el.

5. Hát- és deréktáji panaszok megszüntetése, vizelet inkontinencia csökkentése (Boeckh-Behrens, W.-U.; Grützmacher, N.;  Sebelefsky, J., 2002.)
Boeckh-Behrens és mtsai. (2002) vizsgálatai bebizonyították, hogy az egész testre kiterjedő EMS-tréning hatékony megoldást nyújt a hátfájás ellen, továbbá szerepet vállal a vizelet inkontinencia csökkentésében a gátizmok megerősítése révén. Az áram a mélyebb izomszövetekbe is behatol, ezáltal olyan izomrostokat megdolgoztatva, melyeket a hagyományos kezelési módszerekkel csak nehezen lehet elérni.

A Speedfitness egy időtakarékos, nagyon hatékony edzésprogramot hozott életünkbe mind egészség- mind fitness, mind alakformálási szempontból, használatának következtében hosszantartó pozitív hatást érhetünk el testünkön. Több, mint egy évtizede vizsgálják és használják a módszert a fejlett nyugati világban, de mindmáig nem találtak használatából eredő negatív élettani hatást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése