2012. október 6., szombat

Három betű a mini edzésidőért - Fitt.info cikk 2012.


Az EMS technológia forradalma


Évente több forradalmian új alakformáló eszköz és eljárás jelenik meg a hazai piacon. Sokan már hitetlenkedve figyelik a legújabb kütyüket, eszközöket, melyekkel fogyni, feszesedni vagy éppen izmosodni lehet. Az EMS azaz az elektromos izomstimuláció nem új keletű, hiszen a gyógyászatban, rehabilitációban évtizedek óta nagy hatékonysággal használják.

A gyökerek
Az elektromosságot még nem is ismerték, de már végeztek elektroterápiás kezeléseket. A római császárság idejében Claudius uralkodása alatt a fürdőmedencébe bénult gyermekek mellé elektromos halakat helyeztek, és ezek áramütésétől várták a bénulások oldódását, javulását. Aztán 1720-ban Gray felfedezi az emberi testnek azt a tulajdonságát, hogy vezeti az elektromos áramot, és 1791-ig Luigi Galvani közzétette a Kommentár az elektromos erők és az izommozgás kapcsolatáról című írását. A dolgozat óriási vihart kavart az európai tudományos életében, a fiziológusok az elektromosságban látták az erőt, amely az akaratot az izmokkal közli. Azóta számtalan kutatói vizsgálat, orvosi és sporteredmény bizonyította hatékonyságát, a technológiát az Amerikai Egyesült Államok Egészségügyi Hivatalának Étkezési és Gyógyszer osztályán is (Food and Drug Administration) bejegyezték mint elismert terápiás módszer.

ELEKTROMOSSÁG-KISOKOS
Feszültség: az áramforrás két pólusa közötti potenciálkülönbség
Intenzitás: az áram erőssége, mely a töltéshordozók számától függ
Áramerősség: az áramvezető keresztmetszetén időegység alatt áthaladó töltés nagysága
Egyenáramról beszélünk, ha az áramerősség állandó, a töltött részecskék csak egy adott irányba mozognak, az áramlás iránya nem változik.
Amplitudó: a feszültség, ill. az áramerősség csúcsértékét jelenti.


A hatékonyság elmélete
Az emberi szervezet testnedvei (vér, izzadság, nyál, sejtnedvek) mind elektrolitok, ezért vezetik az áramot. Szinte minden szervünket az agyunkból kiinduló elektromos impulzusok (akciós potenciál) irányítják. Így működnek például a vázizmok, amelyek a központi idegrendszerből a motoros idegeken keresztül kapják az ingerületet. Az elektromos impulzust mesterségesen is előállíthatjuk és terápiás céllal a szervezetbe juttathatjuk.
Azok a ,,parancsok”, amiket az agy küld az izmoknak elektromos tulajdonságú lüktetések. Az EMS készülék lényege, hogy a bőrre helyezett elektródák segítségével képes reprodukálni ugyanezeket a lüktetéseket, így stimulálva az izmokat. A tréning hasonlít a súlyzós, ellenállással szemben végzett gyakorlatokhoz, de itt egyszerre nem egy, kettő vagy három izom, hanem a váz-izomrendszer 80-90%-a összehúzódik, azaz munkát végez. Ezért bátran kimondhatjuk: az EMS technológia nagymértékben lerövidíti és hatékonnyá teszi az edzéseinket. Rendszeres használatával olyan teljesítményt érhetünk el, amit máskülönben csak sokévnyi megfeszített munkával tudnánk megtenni.

EGY KIS ANATÓMIA
Az emberi szervezetben nem az egyes izmok, hanem különböző izomcsoportok együttműködve hajtják végre a mozgásokat:
 • Agonista izmok: közvetlenül a mozgást végzik.
 • Szinergista izmok: a mozgás létrejöttét teszik lehetővé.
 • Antagonista izmok: a mozgást végző izmokkal ellentétesen működnek.

Az izom-erőkifejtés függ
 • Az életkortól és a nemtől
 • Az izomrostok vastagságától és vérellátásától
 • A működő izmok hosszától
 • A résztvevő motorikus egységek számától
 • Az impulzusok sűrűségétől, szinkronizációjától
 • Az erőkifejtés idejétől
 • A mozgósítható energia mennyiségétől
 • A megmozgatott súly nagyságától és az ellenállás nagyságától
 • A rostok összetételétől
 • Az impulzusok nagyságától és erejétől

Mindenki tudja, hogy amikor az izom dolgozik, akkor erősödik, vastagszik (hipertrofizál). De hol jön képbe a zsírégetés? A munkához energia kell, az izomműködés pedig energiaigényes folyamat: a nyugalmi állapothoz képest a működő izomrostok 20-100-szor több energiát használnak fel. Elsődlegesen az izomrostokban raktározódó ATP-t (adenozin-trifoszfát) hasznosítják, ami a sejtekben viszonylag kis mennyiségben van jelen, és képződése is meglehetősen lassú folyamat. Így az izomműködéshez a szervezet a glikogén raktárakból, a zsírok és szénhidrátok elégetésével nyeri az energiát. Az energiafelhasználás mértéke egyenes arányban nő a munkát végző izomrostok mennyiségével és az összehúzódások erejével, így már teljesen érthető: ha több ezer izomrost intenzíven húzódik össze 20 perc alatt, akkor az hatalmas energiafelhasználással jár.
TUDTAD? Még egy nagy előnye az EMS edzéseknek, amiről nem szabad megfeledkezni, hogy a fokozott, nagytömegű izommunka fokozott vérbőséggel jár, mely serkenti a nyirokkeringést, így a rossz vérellátású narancsbőrös bőrfelületeken is látványos eredményeket produkál.

Már ismered!
Ugye ismerős a kifejezés: TENS? Az elmúlt években sokunknak lehetett szerencséje ehhez a kis készülékhez, amely akár egy sérülés utáni regenerációban, akár a fájdalom csillapításában is nagyon jó segítség volt. A TENS egy mozaikszó: transcutaneous electrical nerve stimulation, a bőrön keresztül történő idegi ingerlést jelenti. Ennek elméletét az angol Melzack és Wall orvostudósok dolgozták ki a hatvanas évek elején, közel 150 évvel Galvani kísérlete után. Publikációjuk tartalma a „kapuelmélet”, melynek lényege, hogy a fájdalomérzést vezető idegrostok gerincvelői szinten gátolhatók.
Az alacsony frekvenciájú ingeráramok az idegekben impulzus-szinkronizált akciós potenciálokat váltanak ki, melyek fájdalomcsillapító, vérkeringés javító és az izomrendszerben létrehozott terápiás hatásokért felelősek. Az impulzus alakja és frekvenciája határozza meg a különböző kívánt terápiás hatást.
A közepes frekvenciájú áramok optimálisan ingerlik a mélyebben fekvő izmokat, idegeket, biztosítva a más eljárással nem elegendő hatás elérését.

HOGYAN MŰKÖDIK? A középfrekvenciás ingerlésnél az áram megjelenésekor az izomrost egy sorozat akciós potenciált hoz létre, amit néhány másodperces membrán depolarizáció követ. Az izomrost válasza a depolarizációra a pár másodperces összehúzódás. Ez a kontrakció izomgyakorlathoz hasonlítható. Ha az ingeráramnak hullámzó jelleget kölcsönzünk, kiváló hatás érhető el az izom erősítése terén.  Közép- és alacsony frekvencia kombinációjakor a nagyobb erősségű motorosan aktív áramok alkalmazhatóak diszkomfort érzés nélkül.


TENS, EMS, MET
 • TENS – fájdalomcsillapítás
 • 50 - 100 Hz (ingerküszöb kontroll)
 • 2 - 10 Hz (endorfin kiáramlás)


EMS - Izomedzés
 • 1 - 20 Hz (izomrángatózás)
 • 50 - 80 Hz (tónusfokozódás)
 • A közepes frekvenciájú az 1000-100 000Hz közötti áramok.


MET - Izomedzés
 • Amplitúdó modulált középfrekvencia (MET), alapjaiban 2000 Hz erősségű folyamatos vivőjellel működik.


A már működő gyógyászati módszer után csak egy lépés volt annak kidolgozása, hogy segíthetne az elektromos stimuláció izmokra gyakorolt hatása az edzés hatékonnyá tételében. Amint ez sikerült, mi is tanúi lehettünk, hogy gombamódra szaporodni kezdtek a különböző fitneszstúdiók, amelyek módszere erre az elméletre épül. Ilyenek például a speedfitness, e-fit, x-body, ampli-fitness. Hogy segítsünk a választásban: mi mindet kipróbáltuk!

Variáció egy témára
A MET rendszer három fontos frekvencia jótékony hatásait kombinálja (kis-, közép-, küszöbfrekvencia), mely célzottan és Hz, valamint impulzussávonként különböző módon hat az izom-, zsírszövetekre és sejtekre.Személyesen letesztelve!
Nagy izgalommal vártam a találkozást a gépekkel, bár kicsit bizalmatlan voltam: én az edzés és a táplálkozás korszerű ismereteiben hittem, nem a gépek stimulálta izommunkában – bár az EMS technológia élettani hatásait jól ismertem. Ennek ellenére gyorsan megváltozott a véleményem!
Egy furcsa, leginkább a búvárok ruházatához hasonló ruhába kellett öltöznöm – ami abszolút kényelmes mozgást biztosított – több pántot is rám tépőzáraztak, és vezetékekkel csatolódtam a géphez, aztán az edző által elmondott és bemutatott gyakorlatokat kellett véghezvinnem, miközben bizsergést, ütögetést, vibrálást éreztem a testem egészén. Megközelítőleg 20 percig tartott az intenzív munka, de megizzadtam rendesen.  Az első EMS edzésem után kicsit csalódottan távoztam, mert úgy éreztem, nem tudok a gyakorlatokra koncentrálni, az áram okozta furcsa érzés lekötötte a figyelmemet. Másnap reggel viszont döbbentem vettem észre, hogy szinte minden testrészem kellemesen sajog az izomláztól. A második edzésre már vidáman mentem, és sokkal jobban is ment, nem zavart az áram bizsergető érzése, és nagyon élveztem a rövid és hatékony edzést. Az országban felelhető EMS technológiás gépek közül többet is kipróbáltam, és felhasználóként nagy különbséget nem éreztem. A ruházat anyaga, a pántok és elektródák mérete és száma más és más volt, a kezelőgépek formára, méretre és a kezelés technikája szempontjából is különböztek.  Minden esetben kellemes környezetben, szakképzett személyzettel találkoztam. Az edzéseket állapotfelmérés előzte meg és egy rövid beszélgetés – hogy mit is szeretnék – így az edzés személyre szabott volt. Megszerettem az EMS edzéseket, és ajánlom mindenkinek, aki időhiány miatt nem mozog eleget, aki egy kis változatosságra vágyik, vagy akik izületi fájdalmak miatt képtelenek az intenzív izommunkára. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése