2012. december 11., kedd

Wellness magazin 2012/12. "Fitnesz turbó üzemmódban"


Horváth Judit írása


Ha felmérést készítenénk a mozgásszegény életmódot folytatók leggyakoribb kifogásairól, a „nincs időm edzeni” minden bizonnyal a dobogón végezne. Az utóbbi években azonban megjelentek azok az edzésmódszerek, amelyek 10-20 percbe sűrítik bele egy komplett egyórás edzőtermi edzés terhelését.

A „turbó-fitneszt” segítő gépeket alapvetően két csoportba sorolhatjuk: egyik fajtájuk az elektromos áram segítségével készteti összehúzódásra az izmokat, míg a másik a rezgés élettani hatására épít. A fantázianevek száma szinte végtelen, de vajon mi rejlik a hangzatos márkanevek mögött?


Az űrkutatástól az edzőtermekig
Az elektromos impulzusokat kibocsátó eszközök hatását először az űrhajósok rehabilitációjában használták. Mivel a súlytalanság állapotában az izmok és a csontok leépülnek, orosz tudósok olyan technológiát dolgoztak ki, amelynek használatakor az izmokat kis erősségű váltóáram feszíti meg, majd hagyja elernyedni, így azok rendkívül hatékonyan, és célzottan edzhetők. A módszert később a profi sport is átvette. Innen már csak egyetlen lépés volt, hogy a szabadidősport és az alakformálás területére is átkerüljön: az 1990-es években német mérnökök fejlesztették ki az úgynevezett EMS (electro-myo-stimulation, azaz elektromos izomstimuláció) gépek új, mindenki számára elérhető generációját.
De vajon mire jó az elektrostimulációs edzés? A nagy felületű elektródák segítségével egyszerre lehet megdolgozni a test izomzatának 90 százalékát, a 15-20 perces edzésidő során összesen 38 000 izomösszehúzódásra kerül sor, így a módszer kiváló izomépítő, miközben nem terheli az ízületeket és az inakat. Javítja a teljesítményt, a robbanékonyságot, segíti a fogyást, hatásos a narancsbőr ellen. Erősíti a gerincoszlop tartóizmait, és a mélyizmokat, például a gátizmokat, így jó hatású lehet az időskori és a szülés utáni rehabilitációban. A csontritkulás megelőzésében, illetve a csontvesztés lassításában is segíthet.


Az elektromosság erejével
Az elektrostimulációs módszeren alapuló edzésfajtákat több fantázianéven (pl. SpeedBody, Speedfitness, XBody) is megtalálhatjuk. Várdai Mariann, a Speedfitness gépek kelet-európai forgalmazója szerint ezek a márkanevek elsősorban a gép típusától függenek, de nagyjából hasonló szolgáltatást takarnak, egyedül az AmpliTrain (MET Fitness) nevű készülék tér el jelentősebben a többitől. Vendégeinknek semmit sem kell magukkal hozniuk – mondja Várdai Mariann. – A szalonban kapnak egy pamutruhát, amit természetesen minden használat után tisztítunk és fertőtlenítünk. Erre kerülnek fel az elektródákat tartalmazó pántok, a combpánt, a felsőtestre ható elektródákat tartalmazó mellény, a kar- és a fenékpánt. A gép mellett pedig ott áll a személyi edző, aki egyrészt beállítja a gépen a vendég edzettségi állapotához szabott fokozatot (minden elektróda külön szabályozható, így minden izomcsoportra beállítható a megfelelő terhelés), másrészt meghatározza, milyen statikus gyakorlatok (például guggolások, kitörések) elvégzésére van szükség, ügyel azok helyes kivitelezésére. Az edző táplálkozási és életmód tanácsadással is segít, amit két edzés között érdemes betartani. 

A fiúk általában már 4 alkalom után (heti két edzéssel számolva ez mindössze 2 hét!) érezni kezdik a változást, lányoknál, nőknél ez általában 6 alkalom után, vagyis 3 hét múlva következik be. 8-10 alkalom után pedig már a felületes szemlélők számára is feltűnő a formálódás.
Várdai Mariann szerint, bár a Speedfitness nagyon sok ember számára jelenthet megoldást, vannak olyanok is, akiknek nem javasolt a Speedfitness-edzés. Ilyenek például a lázas betegségekben, az akut bakteriális vagy vírusos betegségben szenvedők, a daganatos betegek, a cukorbetegek, azok, akik tuberkolózisban, vérzékenységben, neurológiai betegségekben, allergiás bőrbetegségekben, epilepsziában vagy szklerózis multiplexben szenvednek, illetve hajlamosak a trombózisra. A várandósoknak és a szívritmusszabályzóval, valamint a fém implantátummal élőknek, és a magas vérnyomásúaknak sem való ez az edzésforma, szülés után pedig legalább 6 hétig várni kell az edzések megkezdésével. Rossz általános közérzet esetén is túlzottan megterhelő lehet a speedfitness.

EMS továbbfejlesztve: AmpliTrain (MET Fitness)
Az EMS technológiával működő gépek egy, az alapkoncepciótól komolyabban különböző változata az úgynevezett AmpliTrainer. Elsősorban intenzitásában tér el a kizárólag EMS-technológiát használó készülékektől: az elektromos izomstimuláció (EMS) mellett a modulált elektroterápia (MET) és az elektromos izom-aktiváció (EMA) lehetőségeit is kihasználja az erőnlét-fejlesztés, a rehabilitáció és az alakformálás terén. Tósaki Ildikó MET Fitness (AmpliTrain) személyi edző szerint a tisztán EMS technológiával dolgozó készülékek használatánál általában intenzívebb izomláz tapasztalható, míg az AmpliTrainer edzés 60 programja közül még személyre szabottabban választható ki a vendég erőnlétének, pillanatnyi állapotának megfelelő kezelés, így az edzés közbeni és utáni érzések is finomabbak, kellemesebbek. A vendég állapotától függően végezhetők a gyakorlatok, vagy épp elég egy labdán ülni, esetleg feküdni. A felszerelés is különbözik kissé az EMS-készülékekhez adott ruhától: a vendég kap egy tiszta, pamut aláöltözetet, erre kerül az elektródákat tartalmazó „búvárruha”. Az edzésmódszer ellenjavallatai megegyeznek az EMS-készülékek ellenjavallataival.

Vibráció és izommunka
A gyors eredményt ígérő edzésformák másik fajtája a vibráción alapul. A Teljes Testvibrációs Tréningpad története hasonló az EMS- technológiáéhoz: szintén az asztronauták izomleépülésének korrigálására hozták létre, majd később az olimpikonok izomerejének növekedésére vetették be.
A vibrációs tréner berendezés, amelyre attól függően ülünk, állunk vagy fekszünk rá, hogy melyik testrészünket szeretnénk formálni, igen gyorsan rezeg. A sorozatos egyensúlyvesztésre a központi idegrendszer és az agy úgy reagál, hogy utasítást ad a testhelyzet korrigálására az egyensúly fenntartásában részt vevő izmoknak. Így akaratunktól függetlenül következik be egyetlen másodperc alatt akár 10-30 izomösszehúzódás is. Ennek köszönhető, hogy a gépen végzett 10-20 perces edzés akár egy 45-60 perces edzőtermi edzés terhelésével is felérhet.
Az EMS-kezelésekhez hasonlóan a vibrációs tréning is növeli a pulzust, gyorsítja az anyagcserét, növeli az izmok terhelhetőségét, ruganyosságát, megállítja a csonttömegvesztést, javítja a derékfájást segíti a sportsérülések utáni, az időskori és a szülés utáni rehabilitációt. Ellenjavallatai is egyeznek az elektromos kezelésekével: nem ajánlatos ilyen gépen edzeni a fém implantátummal élőknek, a szívbetegeknek, a szívritmus-szabályzóval élőknek, az epe- vagy vesekővel küzdőknek, az epilepsziásoknak, és a várandós hölgyeknek sem szokták ajánlani ezt az edzést.

Mi a különbség?
A vibrációs edzésekkel is számtalan márkanéven találkozhatunk. Csak egy kis ízelítő a kínálatból: Flabélos, VibroTréner, Crazy Fit, Vibro Plate, Power Plate. Az olcsóbb, Flabélos típusú edzőgépeket általában szépségszalonokban találjuk, itt a szalontulajdonos vagy alkalmazottja az, aki a gép használatával, az ajánlott testtartásokkal, testhelyzetekkel kapcsolatban tanácsot ad, és akár utcai ruhában is felállhatunk a rezgőpadra. Ezeknek a gépek általában vízszintes irányú, rendkívül gyors billegésre képesek, míg a bonyolultabb, és általában drágább Power Plate típusú készülékek minden irányban mozognak. Ez a látszólag kis különbség nagyon fontos, mivel a 3 dimenziós, modulált rezgés sokkal keményebben megmozgatja az egész testet. Míg a Flabélos típusú gépeket elsősorban a mozgásszegény életmódot élők használhatják sikerrel, a Power Plate típusúakkal már egészen komoly edzésteljesítmény is elérhető. "Nálunk nem utcai ruhában, hanem edzőfelszerelésben, sportcipőben állnak a gépre a vendégek, szabályos bemelegítés után indul a 15-20 perces edzés, amit masszázsprogram és korrekt levezetés zár. – mondja Kovács Krisztina, a Power Plate Magyarország tulajdonos-ügyvezetője. – A sportolást személyi edző segíti, így mindenki az edzettségi állapotának megfelelő terhelést kap."Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése